Effecten van stress

Adrenaline

Of je wel of geen stress hebt in je leven, is haast niet te missen. De symptomen zijn namelijk bijzonder fysiek. De fysieke reacties in het lichaam worden veroorzaakt door een chemische stof –adrenaline- dat vrijkomt in de bloedbaan. Deze stof zorgt ervoor dat er signalen worden verstuurd naar allerlei delen van ons lichaam.

Vecht-/ vluchtrespons

Door de adrenaline in het bloed treedt een reactie op in het lichaam. Deze reactie wordt de ‘vecht- vluchtrespons’ genoemd. Deze treedt ‘normaal’ op wanneer er sprake is van een directe en fysieke bedreiging. Het is doel is om het lichaam in paraatheid te brengen, waardoor het adequaat op het gevaar kan reageren.

Primaire reactie

Dankzij dit mechanisme konden mensen doorheen de tijd overleven,  in tijden van oorlog of door bedreigingen van wilde dieren. Angst en stress behoren tot de primaire reacties van de mens, maar de onderliggende mechanismen hebben zich niet aangepast aan het moderne, relatief veilige leven van nu.

Ongepast

Daarin schuilt vaak het probleem: stress- en angstreacties zijn weinig genuanceerd en treden te pas en te onpas op. Dus ook in situaties waarin de reactie feitelijk overdreven (en soms zelfs ongepast) is ten opzichte van de omstandigheden waarin we ons vandaag de dag doorgaans bevinden.

Stressgevoeligheid

Wanneer stressvolle levenssituaties zich herhaaldelijk voordoen, wordt het lichaam gevoeliger voor stress. Het tast belangrijke functies aan. Dit komt omdat ons lichaam is ontworpen om met stress van enkele minuten en niet van jaren om te gaan. Dat alles heeft te maken met de functionaliteit van ons overlevingsmechanisme in vroegere tijden.

Stressduur

Toen de mens leefde onder andere omstandigheden werden bedreigende situaties snel beslist. De tijger die jouw als prooi zag, at je op of je wist te overleven. Daar gingen geen maanden van ruzie of onderhandeling aan vooraf. Wanneer vervelende situaties in je leven maar voortslepen, is het fysiek gezien alsof er 24 uur/ dag een tijger bij je voor de deur op je ligt te loeren…

Klachten

Stress verstoort je cognitieve functies. Het beschadigt het geheugen, coördinatie, motoriek en heeft zelfs invloed op het zichtvermogen. Wanneer je lange tijd onder stress staat, heeft dit nadelige gevolgen voor je immuunsysteem; je wordt sneller ziek. Velen krijgen slaapproblemen. Je kunt er makkelijk mentale klachten door krijgen, zoals angstklachten en depressiviteit.

10 effecten van stress

Afspraak maken of heeft u een vraag?